top of page
Over ons

Over ons

Wij zijn Stichting TielCentrumXL

Onze wortels liggen in een kleinschalig buurtinitiatief. In 2012 besloten we om geveltuintjes aan te gaan leggen en hoopten daar de buurt mee op te fleuren. Tijdens onze eerste geveltuintjes-aanleg-dag gingen onze ogen open voor een onverwacht effect.

Samen werken schept letterlijk een band. Mensen die je anders nooit ontmoet, worden opeens bekenden. Mensen uit hele verschillende groepen komen met elkaar in contact. De plantjes zelf zijn onderwerp van menig terloops gesprek.

Zo verschoof onze focus vrijwel meteen van plantjes naar mensen.

Meer lezen over onze korte geschiedenis? Kijk in ons archief

Even Voorstellen

Even voorstellen

Doelstellingen

Doelstellingen

Toen wij in 2013 besloten om een stichting op te richten formuleerden wij onze doelstellingen -kort samengevat- als volgt:

  • Wij willen de sociale cohesie en de leefbaarheid van het centrum in Tiel vergroten.
     

  • Wij willen kinderen, jongeren en buurtbewoners enthousiasmeren om een positieve invloed uit te oefenen op hun directe leefomgeving.
     

  • We willen een gesprekspartner zijn van de gemeente als het gaat over het terugbrengen van overlast door bijvoorbeeld verkeer en vandalisme.

Leefbaarheid

Leefbaarheid

Wij willen dat Tiel een stad wordt waar je graag bent en waar je op veel plekken verrast wordt.

Stel je voor: overal mooie bloeiende parkjes, begroeide groenvakken, geveltuintjes, potten met planten, klimplanten langs muren en schuttingen – overal kleuren en geuren. Bijzondere bankjes waar je even kunt zitten om van al dat moois te genieten en waar je met anderen in gesprek kunt komen. Een stad vol plekken waar ook bijen, hommels, vlinders en vogels zich thuis voelen.


Verspreid over de stoepen staan bijzondere mobiele plantenkasjes waarin door bewoners gezaaid is. Met veel zorg worden hier de plantjes voor in de geveltuintjes opgekweekt. ’s Avonds worden ze van binnenuit verlicht met kleine lampjes boven het groen.

 

Op een kale achtergevel van een winkelpand zie je opeens een kunstwerk met zonne-energie, door kinderen gemaakt.

Talloze kinderen, jongeren, buurtbewoners en vrijwilligers helpen ons om dit doel te bereiken. 

Sociale Cohesie

Sociale Cohesie

De geveltuintjes-aanleg-dagen hebben een enorm effect gehad op de sociale cohesie in het oude centrum van Tiel. Minimaal twee keer per jaar organiseren wij zo'n vrijwilligersdag waarbij mensen samen aan de slag gaan om de buurt groener en kleurrijker te maken.

 

Hierbij trekken mensen een dag met elkaar op die elkaar anders nooit gesproken zou hebben. Dat schept een band - ook na die dag. Bovendien komen mensen letterlijk meer op straat doordat de plantjes ook water moeten krijgen. Veel gesprekken beginnen met een terloopse uitwisseling over de plantjes.

Co-creatie

Co-creatie

Wij proberen altijd met zijn allen iets te ontwerpen en te maken.

Bij onze mobiele plantenkassen gaat dat als volgt in zijn werk.

Gera van der Leun kwam met een basis-idee voor de kasjes. Kinderen uit het centrum volgden workshops en tekenden en knutselden - om goede ideeën te krijgen voor de unieke karakteristieken van de kasjes.

Wij werkten die ideeën vervolgens weer uit tot definitieve ontwerpen en werktekeningen.

Jongeren van het ROC lassen de kassen in elkaar. Ook hen wordt gevraagd om creatieve input

Leerlingen van het ROC in Geldermalsen spuiten de kasjes in de grondverf en plaatsen de ruitjes. Buurtbewoers helpen ze in vrolijke kleuren te schildern.

Wij zijn nog in overleg of jongeren van het praktijk-onderwijs 'groen' een kindertuin om 3 van deze kasjes gaan aanleggen.

Kinderen

Kinderen

Al vanaf het allereerste begin hebben we ons laten inspireren door tekeningen van kinderen.

 

Als je aan volwassenen vraagt om op foto’s van kale plekken en gebouwen in Tiel planten en bloemen te tekenen, plaatsen ze die vaak op de grond en bijvoorbeeld niet voor deuren en ramen.

 

Kinderen daarentegen beginnen rustig te tekenen en schilderen in de dakgoten. Het is de kunst om dit soort ingevingen van kinderen weer om te zetten naar iets wat wel realiseerbaar is.

Kijk voor meer info op de pagina kinderen

Educatie

Het hele project is doortrokken van educatieve momenten. Maar er is ook een speciaal educatief project over zaaien dat vanaf 2019 jaarlijks twee basisscholen in Tiel bezoekt. Er gaat naar beide scholen een mobiel plantenkasje.

 

Wij hebben de hoop dat dit educatieve project een blijvend groen project rondom de scholen stimuleert.  We willen zo ook een aanjager zijn van projecten in andere wijken. We heten niet voor niets Stichting TielCentrumXL.

Kijk voor meer info op de pagina educatie

Educatie
Jongeren

Jongeren

Voor ons pilot-project van ‘Meer groen op straat’ hebben jongeren van een leerwerkplaats in Utrecht de eerste twee plantenkasjes gelast. Deze metaalwerkplaats (het Maliegilde) is er speciaal voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt – een prachtig initiatief.

Tijdens het werken besloten wij deze jongeren ook te vragen om mee te denken over de ‘special features’ van beide kasjes. Eerst waren ze niet zo happig. Maar al snel kwamen er bij de koffie goede ideeën los. Een paar jongens werkte in een fietswerkplaats en zij kwamen – samen met hun begeleiders- tot een wel heel bijzondere oplossing om de raampjes van de kasjes te openen en te sluiten!

In ons huidige project ‘Meer groen op straat- fase 1’ hebben we allerlei jongeren uit Tiel betrokken bij de uitvoering van al onze plannen.

Kijk voor meer info op de pagina jongeren.

Eigenaarschap

Eigenaarsschap

Mensen bij wie een geveltuintje is aangelegd, zorgen er zelf voor.

Een mooi extra effect is dat als ze hun tuintje verzorgen, ze vaak  ook het zwerfvuil eromheen even opruimen.

 

Soms spreken we een dag af om alles met zijn allen op te knappen en te onderhouden. Dan zetten we de boombakken in de verf, binden planten op, rapen zwerfvuil op, etc.

De 8 nieuwe mobiele plantenkasjes worden ook niet zomaar op de stoepen gezet. We zoeken gericht adoptie-ouders die goed voor ze willen zorgen.

Wil je ook een mobiele plantenkas adopteren?

 

We hebben het tij mee. De Gemeente Tiel is een baanbrekend initiatief op poten aan het zetten waarbij de slogan is: Tiel wil een gemeente zijn die initiatieven van bewoners aanmoedigt. In het geval van onze activiteiten maakt de Gemeente dit al meer dan waar.

Bezoek ons archief voor een overzicht van onze projecten uit het verleden.

bottom of page