top of page
vlinderservet voor website bijgesneden.j

Welkom in Vlindertuin de Zindering!

Een project dat alles en iedereen met elkaar verbindt

Vlindertuin de Zindering is op zóveel manieren een vrolijkmakend project. De tuin is ontstaan vanuit een unieke samenwerking tussen meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers van Stichting TielCentrumXL, medewerkers bij de gemeente en bedrijven uit Tiel.

Het is een mooi sociaal project, dat – doordat we álles samen aanpakken – mensen met elkaar verbindt. Door de centrale ligging van de tuin kunnen passanten vaak de vrijwilligers zien als ze aan het werk zijn. Dat levert een hoop ontmoetingen, complimenten, gezelligheid en goodwill op.

De initiatiefnemers hebben als doel om de biodiversiteit te versterken door zoveel mogelijk vlinders, bijen en andere dieren een goede leefomgeving in onze stad te bieden. De tuin is ook een supergeschikte plek om kinderen en volwassenen meer te vertellen over het belang van biodiversiteit.

Het bewateringssysteem zit ook al zo mooi in elkaar: het ligt onder de grond, het werkt met water uit de gracht én het werkt op duurzame energie. Een kunstproject gaat duidelijk maken hoe en wanneer het aan het werk is.

De prachtige bloemenzee waar je fijn even doorheen kunt wandelen of een tijdje in kunt zitten, heeft de leefbaarheid van het centrum van Tiel een enorme boost gegeven.

Tiel heeft er ook een toeristische trekpleister bij. De tuin vormt een mooie entree voor mensen die van buiten Tiel de stad in komen: het is de plek waar fietsers en wandelaars vanaf de Waal de stad in komen. En de Vlindertuin ligt boven op het dak van de enige parkeergarage in de stad. Als je als automobilist boven de grond uitkomt is het eerste wat je ziet de Vlindertuin. Letterlijk en figuurlijk een mooie binnenkomer!

De oppervlakte van het terrein van de Vlindertuin is ca. 2.300 m2.

Mooie iris.JPG

Doelstellingen

Oranje Vlinder 2
7 Foto Hans van Horssen.jpg

Schoonheid & welzijn

Inwoners van Tiel gaan - in samenwerking met een flink aantal andere partijen in Tiel - een grote kale grasmat in het hartje van Tiel omtoveren tot een prachtige en kleurrijke Vlinder- en belevingstuin. 

Nieuwe toeristische attractie voor

Regio Rivierenland

We willen met Vlindertuin de Zindering een nieuwe toeristische attractie toevoegen aan regio Rivierenland.

i285978589396437229._szw1280h1280_.jpg
Doelstellingen
Schoonheid en welzijn
Biodiversiteit
Citroenvlinder-groter.jpg

Versterken van biodiversiteit 


De biodiversiteit zal versterkt worden door een aantrekkelijke omgeving voor vlinders, bijen en andere bestuivende insecten te creëren. Heel belangrijk voor de natuur en landbouw - en dus ook voor onszelf.

We zijn bij de keuze voor planten en adviezen over wijze van beplanten o.a. geadviseerd door bioloog en vlinderdeskundige Guus Smid.

Slim omgaan met (regen)water


Het bewateringssysteem maakte in eerste instantie gebruik van water uit de gracht. Meteen daarna werden de regenafvoeren van omliggende gebouwen afgekoppeld van het riool - en ging de bevloeiing van de Vlindertuin op afgekoppeld regenwater lopen.

bloemen.jpg

Inspiratiebeelden Piet Oudolf

Activiteiten & ontmoetingen 

De Vlindertuin is een mooie groene ontmoetingsplek op een A-locatie middenin het oude stadshart van Tiel, pal naast Cultuurgebouw Zinder met daarin ook Bibliotheek Rivierenland.

Door allerlei regelmatig terugkerende activiteiten in en rond de Vlindertuin ontstaan mooie ontmoetingen en samenwerkingsprojecten tussen lokale Tielse creatievelingen en inwoners. En ook met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit leidt ook tot trots van alle betrokkenen en een fijner sociaal leefklimaat in Tiel.

Samenwerkingspartners:

Bibliotheek Rivierenland & Zinder

Elysium

Stadsfabriek Tiel

Kinderraad Tiel

Petje Aff Tiel

Mozaïek ouderenwerk

Inclusieplatform & Regenboogbeleid

Stichting Duurzaam Rivierenland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Bij Bewust Betuwe

Watersysteem
Activiteiten en ontmoetingen
Vlindertuin%20120200727_12174680_edited.

Technisch Team

Gera van der Leun (projectleider) heeft toen meteen een enthousiast team samengesteld dat het hele project gezamenlijk heeft getrokken/ en nu ook nog trekt. Dit team heeft de aanleg van de Vlindertuin en het daarvoor benodigde bewateringssysteem voorbereid en uitgevoerd.

Het is een groep van mensen die zeer betrokken zijn en - elk bijdragend vanuit hun eigen expertise - gezamenlijk in staat zijn om alle praktische, (ontwerp-)technische, ambtelijke en/ of wettelijke obstakels te tackelen vóórdat ze het stadium van obstakels bereiken. 

       

Gera van der Leun

Stichting TCXL (beeldend kunstenaar/ projectleiding)

Edwin Barendrecht  

Tuinontwerper/ hovenier                   

Ron van Toorn en Giel Krieger
Wildkamp (bewateringssysteem)     

Corné Monhemius

ACW B.V. (straat- & leidingwerk)

Rolf Hemelrijk      

Gemeente Tiel (vergunningen & advies)   

Berend Knol

de AVRI (planning en organisatie)    

Zadenbibliotheek

Oranje Vlinder 2
Zadenbib.jpg

 

Zadenbibliotheek

Een zadenbibliotheek is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. De zadencollectie bevindt zich in een prachtige grote ronde kast met daarin een wisselend aanbod aan zaden. De kast bevindt zich op de begane grond in de bibliotheek in Zinder. De zaden die je kunt lenen zijn van groenten, kruiden en bloemen.

 

De zadencollectie  bestaat uit zaden van Vlindertuin De Zindering en zaden die andere tuiniers hebben ingebracht. Alle zaden zijn biologisch.

Klik hier voor alle informatie.

Online lessen
Vlindertuin de Zindering heeft nu ook een eigen site! www.vlindertuintiel.nl

Vrijwilligers voor dit giga-project hebben we geworven via filmpjes op Social Media. In dit filmpje zie je de oproep voor de eerste grote aanplantdag (op 10 oktober 2020) waarbij 10.000 plantjes de grond in moesten.

Droom-/ dronebeeld: van een kale grasmat naar een prachtig bloeiende Vlindertuin

En dit is de oproep voor de tweede grote vrijwilligersdag op 17 oktober 2020.

Hoe het begon... 

De grote graszoden-dag.

Hier zie je een fantastische time-lapse van de vrijwilligersdag op 31 oktober 2020.

Return of the (twee van de vele) heroes!

Twee vrijwilligers van de aanleg van de Vlindertuin hier even in het zonnetje. En op een enorme sokkel, ha. Maar ze deden dan ook 30 van deze palen in 1 dag!

Voortraject

Voortraject

20191019_150749 (Medium).jpg

Bij de bouw van een nieuwe parkeergarage in Tiel is een paar jaar geleden dit grote kale grasveld ontstaan. Een tijdlang hield de gemeente de optie open om er te gaan bouwen. Toen er besloten werd om dat niet te doen lag de weg open om het plan voor Vlindertuin de Zindering uit te rollen. Maureen Klijn - raadslid - bracht het plan in als initiatiefvoorstel in de Gemeenteraad. Beeldend kunstenaar Gera van der Leun heeft het project vervolgens als spin in het web opgezet en georganiseerd, fondsen geworven, grote en kleine partijen (en uiteindelijk meer dan 100 vrijwilligers) bij dit project betrokken.  

VLNDRTN  De Zinderingmet Gert JPEG.jpg
Oranje Vlinder 2
bd3913c3-2451-407c-ba03-7a740e2ff6ac.jpg

Edwin Barendrecht (hovenier en tuinontwerper uit Tiel) maakte als vrijwilliger dit prachtige ontwerp voor de tuin. 

Ontwerp
bottom of page