top of page

Huidige project

Vlindertuin 'de Zindering' & Zadenbibliotheek - voor iedereen!

Start: september 2020 

rolstoel-vriendelijk.gif

Klik hier voor online lesprogramma voor kinderen

Oranje Vlinder 2
20191019_150749 (Medium).jpg
7 Foto Hans van Horssen.jpg
bloemen.jpg
Zadenbib.jpg

Inwoners van Tiel gaan een grote kale grasmat in het hartje van Tiel omtoveren tot een prachtige en kleurrijke Vlinder- en belevingstuin. De oppervlakte van de Vlindertuin wordt ca. 1600 m2. De tuin wordt zó ontworpen dat hij goed te bezichtigen en te gebruiken is voor mensen in een rolstoel.

Vrijwilligers gaan samen aan de slag met het ontwerpen van de indeling en de beplanting van de Vlindertuin. Er zitten in deze ontwerpgroep mensen met ontwerpkwaliteiten, met kennis van groen, van groen aanleggen en van vlinders. Het is de bedoeling om zo een mooie groene ontmoetingsplek te creëren. De nu nog kale grasvlakte is gelegen op een A-locatie middenin het oude stadshart van Tiel, pal naast het nieuwe Cultuurgebouw en bibliotheek Zinder.

In deze bibliotheek komt een - ook rolstoelvriendelijke - Zadenbibliotheek van de Vlindertuin met een bijzonder verhaal en mooie mogelijkheden voor de toekomst. Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan de kast/ het object onder begeleiding van ontwerper en timmerman Bram Oosterhuis maken. Er komen meer dan 100 laatjes in voor alle verschillende zaden. 

Een kleurrijk welkom.

Als je Tiel bezoekt per auto, kom je voortaan middenin de Vlindertuin naar boven vanuit de net nieuwgebouwde parkeergarage: het is het eerste wat je tegenkomt op je weg naar de binnenstad.

 

Inspiratiebeelden Piet Oudolf

Inspiratiebeelden Piet Oudolf

Inspiratiebeelden Piet Oudolf

foto's Hans van Horsen

Doel 

 

Ons doel is niet onder één kopje te vangen.

 

Biodiversiteit & klimaat

We willen dat de Vlindertuin een bijdrage levert aan een groenere, schonere en koelere wereld. En we willen de biodiversiteit versterken en uitdroging en uitspoeling van de grond verminderen. 

 

Schoonheid & welzijn

We willen een bestaande grasvlakte middenin de stad omtoveren tot een aantrekkelijke, groene en kleurrijke ontmoetingsplek, waardoor het gevoel van welzijn en geluk van inwoners en bezoekers van Tiel vergroot wordt.

 

Zaden van de Vlindertuin delen met oog op de toekomst

We willen de zaden uit de Vlindertuin via een zadenbibliotheek (in de naastgelegen gemeentelijke bibliotheek) verzamelen, verspreiden en delen met inwoners en bezoekers van Tiel.  

 

Sociale cohesie & co-creatie

We willen dat de Vlindertuin door allerlei regelmatig terugkerende activiteiten leidt tot mooie ontmoetingen en samenwerkingsprojecten tussen lokale Tielse creatievelingen en inwoners, en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat dit ook  leidt tot trots van alle betrokkenen en een fijner sociaal leefklimaat in Tiel.

 

Kennis delen

We willen vanuit de Vlindertuin kennis doorgeven over biodiversiteit. We gaan in samenwerking met de bibliotheek een zadenbibliotheek oprichten en cursussen milieu-educatie aanbieden. Daarnaast willen wij ook onze kennis via de website (onder constructie) en via de FB-pagina van de Vlindertuin delen.

 

Aansluiting op andere plaatselijke organisaties en groene initiatieven

Wij willen met de Vlindertuin aansluiten bij andere organisaties, zoals o.a. Cultuurgebouw Zinder, de bibliotheek en de Stadsfabriek Tiel (in oprichting). En ook aansluiting vinden bij burgerinitiatieven, waar ook de stadsboomgaarden, de 145 geveltuinen en de geplande groene mini-oases deel van uitmaken. 

Vergroten van het gevoel voor historie

We willen het gevoel voor historie bij inwoners en bezoekers van Tiel vergroten.

bottom of page